Boekpresentatie Legenden van de Liemers

Op zondag 2 juni vond de boekpresentatie van Legenden uit de Liemers plaats: een bundel met plaatselijke volksverhalen, herverteld door de Nimisa-auteurs. Fotograaf Jeroen Mies voorzag de bundel van kunstzinnig bewerkte foto’s van de verschillende locaties uit de Liemers, die op  ezels werden tentoongesteld. Ferry Visser van Boekhandel Rebers, initiatiefnemer van de bundel, bracht de bundels aan de man.

Om 13.00 neemt Marieke Frankema de microfoon op en verzoekt mensen naar de feestelijk opgetuigde boom te komen. Daar wordt gehoor aan gegeven: de stoeltjes rondom de locatie worden snel gevuld. Ze vertelt in het kort wat het programma inhoudt: ieder uur zullen twee verhalen uit de bundel worden toegelicht. Vervolgens geeft ze de microfoon door aan Nimisa-voorzitter Joost Uitdehaag, die het eerste exemplaar uitreikt aan Ferry Visser. Op de vraag of hij nog enkele woorden wil zeggen, wuift hij bescheiden met zijn hand.

 Wouter van Gorp mag het spits afbijten. Hij leest de eerste alinea van zijn verhaal: Het dorp waar God vergeten was, een verhaal over het verzonken dorp dat in de Breuly verscholen zou liggen. En hij waarschuwt lezers ervoor hun vertellers immer te beschouwen met een gezond wantrouwen…

Een uurtje later blijkt de microfoon te zijn verdwenen. Joost Uitdehaag laat zich er niet door uit het veld slaan: hij neemt het voorleesexemplaar ter hand en begint dapper aan zijn voordracht, ondanks de djembé-workshop aan de ene kant en de muziektent aan de andere. Hij vertelt De Sage van de Magerhorst: waarom men gedurende de Kerstnacht in Duiven het wapengekletter van twee vechtende ridders kan horen.

Net voordat Atalanta Nèhmoura aan de beurt is, zijn de microfoon én de bijbehorende speaker terug. Zij vertelt waarom haar keuze was gevallen op het verhaal van Mechteld ten Ham: een van de laatste heksen die in Nederland op de brandstapel is geëindigd. Als oude vrouw van tachtig jaar werd zij in 1605 terechtgesteld in ’s Heerenberg. Het wonderlijke aan haar verhaal is dat ze haar proces zelf heeft aangevraagd om eindelijk verlost te zijn van alle valse beschuldigingen – iets wat totaal verkeerd uitpakte. Omdat het proces uitvoerig gedocumenteerd is, heeft Nèhmoura aan de hand van de archiefstukken een reconstructie van de laatste maanden van Mechteld gemaakt. Ze vertelt: “Mechteld voelde zich anders, zij was een buitenstaander en ze was het zat. Ik kan me goed in haar verplaatsen: ook ik heb me vaak anders gevoeld. Met mijn hervertelling wil ik mensen erop wijzen dat anders zijn niet hetzelfde is als slecht of minderwaardig zijn.” Ze ontvangt veel applaus.

Een uur later is het woord aan Rik Raven. Zij leest voor uit haar verhaal: De zevende rover, wat een verklaring biedt over hoe kasteel Babberich aan de bijnaam ‘kasteel Halsaf’ komt. Een zekere dienstmeid heeft daar iets mee te maken…

Marieke Frankema kruipt in de huid van edelvrouwe Fredegunde van de Nevelhorst, die een rol speelt in haar verhaal De Schim. Ze begint als een lieflijke, ietwat verwende vrouw die vertelt over haar onsterfelijke liefde voor Diederik. Natuurlijk belooft ze hem eeuwige trouw als hij besluit op kruistocht te gaan. Steeds onvriendelijker en jaloerser wordt Fredegunde, vooral op de liefde van anderen, terwijl zij alleen achterblijft. Tegen de tijd dat het verhaal haar climax bereikt – Fredegunde belooft haar hand aan de winnaar van een toernooi en komt bedrogen uit – ben je maar al te bereid te geloven dat ze een wraakzuchtige geest geworden is!

Een uur later is ze weer aan de beurt: dit keer leest ze voor uit Het geheim van Sevenaer, een verhaal dat geschreven werd door collega Mark van Dijk, die niet aanwezig kon zijn op het festival. Jonkheer Huub van Nispen, de laatste adellijke bewoner van het landgoed Sevenaer, voerde zijn leven lang rechtszaken om zijn bijzondere landgoed te behouden.

Het slot is aan Rianne Werring, die vertelt over witte wieven, legendarische spookvrouwen waarover in het oosten van Nederland vele verhalen de ronde doen. Het witte wief van Montferland zou geen vlieg kwaad doen mits haar rust niet verstoord wordt, maar o wee als je haar ten dans vraagt!

De bundel Legenden uit de Liemers is vanaf de tweede week juni via de boekhandel, online en via http://www.nimisa.nl verkrijgbaar.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: