Vaatchirurg (op vrijwillige basis) gezocht!

Vaatchirurgen gezocht.

Ziekenhuis Groningen Noorderstad is met spoed op zoek naar vijf ervaren en gediplomeerde vaatchirurgen. Zij vormen een team dat op aanvraag aneurysma’s of spataderen onderzoekt en behandelt. De vaatchirurgen werken op vrijwillige basis, maar ontvangen een kleine forfaitaire onkostenvergoeding per behandelde patiënt.

Euh… pardon?

Met een vergelijkbare tekst probeert de Stichting Fantastisch Genre ‘verhaalchirurgen’ te werven, die tegen een extra laag tarief een verhaal of tekstfragment in de fantastische genres proeflezen. Op deze manier hoopt de Stichting Fantastisch Genre het pijnpunt ‘op te lossen’ dat veel auteurs kwalitatieve feedback wensen, maar zich een professioneel redacteur niet kunnen veroorloven. In ruil voor hun beperkte investering ontvangen de auteurs een kwalitatieve proeflezing en een adviesrapport van maar liefst twee (!) verhaalchirurgen die het verhaal hebben gelezen. Een prima initiatief, maar…

Wat dit doet:

Laten we even het romantische beeld van de uitgeverij tevoorschijn halen. Jij hebt een boek geschreven en natuurlijk wil je graag dat het ooit met een mooie omslag en in een grote stapel bij de boekhandel komt te liggen. Dus stuur je het naar een uitgeverij toe, en je krijgt het, met een beetje geluk, bloedend van de behandeling met de rode pen terug. Niet omdat het slecht is, maar omdat iemand oprecht de moeite heeft genomen en de tijd om vraagtekens te plaatsen, zinnen te verbeteren, zich af te vragen of je personages trouw zijn aan hun eigen persoonlijkheid en overtuigingen.

Helaas gebeurt dit niet. Redacteuren hebben geen tijd en als je veel geluk hebt, leest hij/zij de eerste dertig pagina’s van ieder manuscript dat op de manshoge ‘slush pile’ terecht komt. Er komt geen rode pen aan te pas, enkel een standaard afwijzingsmail als het niet goed genoeg is. Want een manuscript lezen, analyseren en verbeteren kost tijd. En als je een goede ‘verhaalchirurg’ wilt treffen, heeft deze verstand van Nederlandse taal, van grammatica, van cliché’s en waar deze vandaan komen, van literatuur, van de markt en van wat uitgevers willen. Het is een baan.

Kijk de Schrijfgids van SchrijvenOnline er maar eens op na: allemaal professionals die proberen een salaris te verdienen met precies deze ‘dienst’. Het streven van de Stichting is vast heel goed bedoeld en nobel naar de consument toe, maar hoe zit dat met de redacteurs die al met dumpprijzen op de proppen moeten komen om überhaupt klanten te kunnen werven? De ‘dat vraag je ook niet aan de bakker’-hype is toch nog niet zo oud dat we allemaal vergeten zijn dat ZZP’ers veel te vaak gevraagd worden om hun ‘kunstje’ gratis en voor niets uit te voeren, in plaats van dat ze voor hun vakmanschap betaald worden?

Wat jullie kunnen doen:

Beste Stichting Fantastisch Genre: niets persoonlijks naar jullie toe, maar ik hoop dat jullie je willen bedenken en jullie oproep om verhaalchirurgen voor dumpprijzen willen intrekken. Redacteurs en manuscriptdokters in Nederland hebben het al moeilijk genoeg om rond te komen zonder dat er nog meer gras voor hun voeten weggemaaid hoeft te worden. Of: stel ons gerust en zet er – als het kan duidelijk in deze vacature – een passende vergoeding tegenover zodat wij als redacteurs elkaar zonder schroom in de ogen kunnen blijven kijken.

Bij voorbaat hartelijk dank van een manuscriptdokter.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: