Bigger on the inside – diversiteit in Fantastic Beasts and Where to Find them

In onderstaand filmpje wordt een prachtige karakteranalyse gegeven van het personage Newt Scamander uit de film Fantastic Beasts and Where to Find them.  De voice-over van Youtube-kanaal Pop Culture Detective Agency verbaast zich – terecht- over het feit dat de held van deze film zo anders is dan traditionele mannelijke helden. Newt is geen nieuwkomer in de wereld van magie die nog een groeiproces moet doormaken; hij is een volleerd tovenaar. Hij is geen uitverkorene tegenstander van het kwaad, maar een nederige verzorger van magische wezens en schrijver. Hij is wat sociaal onbekwaam, maar dat is niet zijn zwakte maar zijn kracht. Kortom: hij is geen haantje de voorste die dapper en met zijn borst vooruit het kwaad tegemoet treedt, maar een zachtmoedige, eenvoudige figuur.

De andere hoofdfiguren zijn al net zo onwaarschijnlijk. Porpentina ‘Tina’ Goldstein is een uitgesproken carrièrevrouw, zelfverzekerd maar ijzig; haar zusje Queenie is knap, helderziend, liefdevol en niet bijster intelligent. En Jacob Kowalski, aspirant-bakker, heeft geen magische krachten, geen speciale talenten en sjouwt behoorlijk wat overgewicht mee.

Een dikkerd, een blondje, een (vrouwelijke!) carrièretijger en een zachtmoedig manspersoon overlopend van dierenliefde. Geen wonder dat de film behoorlijk wat kritiek te verduren kreeg – er zou zelfs sprake van zijn dat Newt na deel twee niet langer de hoofdrol speelt in de serie van minimaal vijf bioscoopfilms. Dat is jammer. Aan alle kanten wordt er rondom Hollywood geschreeuwd om diversiteit, wat vaak wordt geinterpreteerd als een roep om meer vrouwen en meer etniciteiten op het scherm. Fantastic Beasts and Where to Find them heeft de roep om diversiteit op een zeldzame manier geïnterpreteerd: door vier onwaarschijnlijke personages als held neer te zetten.  Vier personages die in eerste instantie stereotypes lijken te zijn: de grappige dikzak, het domme blondje, de ijskoude carrièrevrouw en een simpele ziel. Ieder weten ze echter hun stereotype te overtreffen: ze blijken groter van binnen.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: