Camp NaNoWriMo – week 2

Bijna twee weken geleden begon ik aan de april-uitdaging van NaNoWriMo, Camp NaNoWriMo geheten. De lat ging hoog – 50.000 woorden – en ik ben blij om te bemerken dat ik nog steeds aardig op schema lig. Daar was een behoorlijke spurt voor nodig: tussen dag zes en dag negen schreef ik er 9.000(!) woorden bij. Sindsdien volg ik de lijn die is uitgestippeld, zowel die van 0 naar 50.000 als die in mijn planning. Want ja, dit boek heeft, echt waar, een planning!

Meestal ben ik meer van de haren in de wind en kijken waar het verhaal me brengt. Ik vind niets leuker dan met een pen in de hand of een toetsenbord onder mijn vingers achter mijn personages aan te rennen om te zien waar ze me dit keer brengen. Ze krijgen veel vrijheid, die personages van mij. Een beetje teveel soms. Wordt er weer eentje verliefd op een ander waar dat alles behalve de bedoeling was (Sallustio uit Spion van Venetië) of is er eentje niet dood te krijgen (Carabossa uit Kakopolis). Maar dat koester ik. Personages die hun eigen leven leiden, leven. En dat is uiteindelijk wat iedere schrijver wil.

In dit geval ligt het iets anders. Ik werk aan het tweede deel van wat een trilogie moet gaan worden en deel één is al sinds 2013 afgerond. De richting die het verhaal moet nemen lag al klaar, maar die personages mobiliseren, dat bleek het probleem. Ik moet hen weer opnieuw leren kennen voordat ik hen de vrije hand zou kunnen geven. Daar heb ik echter geen ruimte voor: ik heb nog maar twee delen en daarna moet de kous af zijn. Dus zette ik een duidelijke lijn neer en probeerde – misschien wel voor het eerst in mijn schrijvende leven – mijn personages zo strak mogelijk die lijn te laten volgen. En warempel, het lijkt te lukken!

Bijkomend voordeel is dat er van de bijna traditionele week-twee-dip nog geen sprake lijkt te zijn. Maar wat niet is, kan nog komen…


Benieuwd naar wat ik schrijf? Mijn Camp NaNoWriMo-profiel vind je hier.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: